Početna stranica Djelatnosti Foto galerija Reference Kontakt Lokacija
 
 

Istražni radoviZaštita iskopaTemeljenjePosebni zahvati

 
       
 

 

 • Arheološki muzej   

  Tvrtka GEOSONDA d.o.o. bila je podizvođač tvrtki CONEX na konstruktivnoj sanaciji ulaznog trijema Arheološkog muzeja u Splitu. Ulazni trijem specifičan je kao prva armiranobetonska konstrukcija u Dalmaciji koja je tijekom vremena pretrpila razne nestručne intervencije ravnog krova, kojeg je stanje bilo zaista jadno. Sami zakrivljeni svod ulaznog trijema, izveden kao prethodnica armiranog betona kakvog danas poznajemo, bio je u vrlo lošem stanju, zajedno sa kamenim zidovima i lukovima. Sveobuhvatna sanacija provedena je injektiranjem zidova, sanacijom ravnog krova najboljim materijalima na tržištu i izvedbom mlaznog betona na svodu ulaznog trijema. Cijelo vrijeme izvedbe sanacije, muzej je bio otvoren za posjetitelje, koji su često prelazili barijere i naš posao činili zanimljivijim.

 • Galerija Meštrović    

  Tvrtka GEOSONDA d.o.o. bila je glavni izvođač sanacije zapadnog kamenog zida u Galeriji Meštrović u Splitu. Zid iz dvije kaskade srušio se u gotovo cijeloj svojoj dužni, a skučeni prostor i nemogućnost pristupa vozilima, čišćenje ruševina i kasniju izvedbu učinili su vrlo napornom i dugotrajnom. Zahtjevi Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela iz Splita, u smislu izvedbe radova ispoštovani su u potpunosti na zadovoljstvo svih sudionika u projektu. Ponosni smo na svaki pojedini djelić posla koji smo tamo napravili, a to nebi bilo moguće bez izvrsne suradnje s nadzornim inženjerom, vodstvom Fundacije Meštrović i djelatnicima Galerije Meštrović.

 • Meštrovićeva grobnica    

  Otavice, mjesto u dalmatinskoj zagori iz kojega je potekao veliki Ivan Meštrović i mjesto koje je odabrao za svoje počivalište, za svoju grobnicu. Tijekom domovinskog rata, fantastični spomenik značajno je devastiran. Nakon rata, objekt je obnovljen, ali ostalo je još jako puno sitnih detalja koje kvare ukupni doživljaj ove jedinstvene građevine. Tvrtka GEOSONDA obnovila je zidove oko glavnog ulaza uništene eksplozivom. Popravili smo i granitne kocke pristupnog puta kojim su se kotrljali gusjeničari. Unatoč tome, još je puno posla ostalo za napraviti. Ravnatelj Fundacije Ivana Meštrovića i djelatnici iz Otavica, trude se cijeli kompleks držati urednim, a GEOSONDA ih je svojim malim prilogom podržala u tom trudu.

 • Meštrovićev kaštelet    

  Tvrtka GEOSONDA obavila je radove konstruktivne sanacije krovišta crkve Sv. Križa u Meštrovićevom kašteletu u Splitu. Zapravo, sanirali smo sanaciju. Prethodna sanacija krovišta projektirana je i obavljena nestručno, tako da je došlo do razmicanja zidova objekta na spoju s konstrukcijom krovišta, pucanja kamenih zidova i krovište je prijetilo urušavanjem. Gospodin Neven Kunjašić dig, napravio je projekt uvažavajući ideje samog graditelja objekta, a GEOSONDA je izvela radove na način da niti stručni posjetitelji ne primjećuju zahvat koji je napravljen. Da nije bilo skele uokolo i unutar objekta i više od dvomjesečih radova, možda nam investitor ne bi niti platio jer je sanacija obavljena po svim konzervatorskim normama na način da nakon izvoditelja ne ostaju nikakvi tragovi zahvata. Tako ostaje pitanje, što smo uopće radili. Sva sreća da postoje fotografije. Ako posjetite Meštrovićev kaštelet u Splitu, sigurno nećete primijetiti, na samoj građevini, radove koje smo mi obavili. A napravili smo značajan zahvat...

 • Opatička kuća    

  Poglavarstvo Grada Kaštela je hrabar investitor, te se u koordinaciji s Konzervatorskim odijelom Split odlučilo za sanaciju Opatičke kuće u Kaštilcu u Kaštel Gomilici. Stanje u kojem se taj objekt nalazio teško se može opisati. GEOSONDA je podizvođač tvrtki CONEX iz Splita, a rad na objektu još traje i trajati će još neko vrijeme. Zahvati koji su dosada izvedeni uključuju poboljšanje temelja micropilotima koji su izvedeni u moru i izvedbu naglavne grede na granici plime i oseke, poboljšanje temelja kampadnim podbetoniranjem ispod postojećih zidova i injektiranje ispucalih kamenih zidova. Izvedbom novih zidova u kamenu prema posebnoj recepturi veziva, postupnim premještanjem i uklanjanjem zatega, te izvedbom slojeva poda, najteži dio posla u spašavanju žalosnih ostataka građevine je završen. Zanimljivo je spomenuti da smo naše radne dane, čak i unutar objekta, morali prilagođavati volji plime i oseke. Kada Opatička kuća bude završena u potpunosti, uz dvorac Vitturi, grad Kaštela će imati još jedan reprezentativni prostor.

 
 
All rights reserved : GEOSONDA d.o.o. : ©2003 : designed by Nebula
 
English language