Početna stranica Djelatnosti Foto galerija Reference Kontakt Lokacija
 
 

Istražni radoviSanacijeZaštita iskopaTemeljenje

 
       
 

 

 • Obrovac - škola   

  Osnovna škola u Obrovcu, smještena uz rijeku Zrmanju, temeljena je na lošoj podlozi. Kao rezultat neravnomjernog slijeganja, pojavile su se pukotine, osobito na zidu koji graniči s budućom dvoranom. GEOSONDA d.o.o. obavila je brtvljenje iznutra i izvani svih pukutina na zidu, te injektiranje odgovarajućim suspenzijama. Radovi su obavljeni od petka navečer, pa do ponedjeljka ujutro, u vrijeme kada je škola bez učenika. Bura je puhala sva tri dana i bilo je zima, ali lokalna gostionica ima dobru hranu, pa smo nekako preživjeli.

 • Plano - proboj    

  Usred turističke sezone bilo je potrebno postaviti strujne kabele kroz prometnicu D – 8, poznatiju kao Jadranska magistrala, malo prije raskrižja za Trogir i Plano. To je značilo zatvaranje prometnice, makar polovično, semafore, gužve i zastoje. Da se nervoza izbjegne, GEOSONDA je kroz tijelo ceste, s jedne na drugu stranu, postavila sedam čeličnih cijevi, duljine 20 m, promjera 180 mm kroz koje su postavljeni strujni kabeli. Sve vrijeme radove, promet Jadranskom magistralom je tekao normalno. Ovaj posao pamtimo kao jedan od napornijih, jer smo na gradilištu izmijenili dva stroja i tri kompresora. Inače metoda horizontalnog bušenja kroz tijelo prometnice primjenjiva je ukoliko je zatvaranje ceste za promet nemoguće. GEOSONDA d.o.o. sposobna je izvesti horizontalna bušenja i do 500 mm promjera u svim materijalima.

 • TS - Dobri    

  Ugradnja štapnih uzemljivača i utiskivanje gline u TS Dobri u Splitu bio je naš posao. Bušenje smo izveli s betonske podloge kroz plastične cijevi duljine oko jedan metar, promjera 250 mm, koje je u najboljoj namjeri ugradio glavni izvođač na nalog glavnog nadzornog inženjera i koje su se svojim krajem naslanjale na podtemeljnu stijenu. Od vrlo jednostavnog, nezahtjevnog i rutinskog posla, ispao je ozbiljni problem. Možda zvuči nevjerojatno, ali na bušenju pet rupa dubine četiri metra svaka, izmijenila su se četiri stroja i deset bušača i pomoćnika. Probali smo svakako: električna lagana bušilica kojom inače radimo takve poslove, bušilica s dubinskim čekićem i konačno, prava geotehnička bušilica. Kada smo vjerovali da su naše muke gotove, ispostavilo se da toranjski kran glavnog izvođača nema kapacitet i da ne može prebaciti bušilicu na zadnje dvije rupe. Naravno i četvrti stroj je morao doći na gradilište. Troškovi transporta strojeva iznosili su više od cijelog ugovorenog posla. A posao smo ugovorili po principu ključ u ruke. No, tako to ponekad biva. Loša dinamika odvijanja radova unijela je nervozu u sve sudionike u poslu. Neprimjerena reakcija našeg voditelja radova prema glavnom nadzornom inženjeru, pomogla nam je da nam gospodin zabrani rad, u budućnosti, na bilo kojem gradilištu na kojem on obavlja nadzor. Nismo sretni zbog toga. Ne zbog zabrane, nego zbog reakcije našeg voditelja radova. Ovako se ispričavamo.

 • Upojni bunar    

  Tvrtka GEOSONDA d.o.o. obavlja i razna bušenja za bunare, iako nam to nije primarna djelatnost, do prfila 250 mm. Na jednom od otoka, budući hotel hladiti i grijati će se pomoću invertera s morem kao medijem. Budućnost... Vjerojatno. Uglavnom, sposobni smo i to napraviti, samo što je sve u krugu od 50 metara bilo bijelo od prašine koju je proizvodio naš dubinski čekić od 6 inča.

 • Vodovod Kaštela    

  U sklopu integralnog projekta zaštite Kaštelanskog zaljeva, vodoopskrbnog sustava Split-Solin-Kaštela-Trogir, obavljali su se radovi izgradnje infrastrukturnih objekata u ulici Put blata u Kaštel Lukšiću investitora Poglavarsta grada Kaštela. Glavni je izvođač bila Vodoprivreda Split dd – Solin i pojavio se problem izvedbe kanalizacijske cijevi ispod vodovoda za Trogir. Sami vodovod izgrađen je prije više od tridesetak godina, stalno u funkciji. Tvrtka CONEX iz Splita napravila je izvedbeni projekt prema kojem smo izveli vertikalnu i horizontalnu stijenku na udaljenosti 30 cm od vodovoda. Injektiranjem i spajanjem ugrađenih čeličnih cijevi napravljem je svojevrsni 'kavez' za vodovod i omogućili smo da ispod samog vodovoda, na dubini od oko 6 metara, mali Bocat izvodi radove bušenja kamena pneumatskim pikamerom.

 
 
All rights reserved : GEOSONDA d.o.o. : ©2003 : designed by Nebula
 
English language